This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.
Domov    →    cujece slikanje     →     Kako vpliva terapevtski pes na otroka pri svetovanju
V procesu individualnega svetovanja je terapevtski pes lahko velika pomoč svetovalcu in velika uteha otroku.

Že leta izvajam aktivnosti in terapije s pomočjo psičke Elli v vzgojnem domu Veržej. Iskreno povedano sta ravnateljica vzgojnega doma Marija Ferenc  in socialna pedagoginja Kamila Kramarič  zaslužni za veliko mojega praktičnega znanja na področju svetovanja s pomočjo psa.

Otroci imajo do psa poseben odnos, bolj naraven, bolj skrben. Kljub temu, da so nekateri z dolgo kartoteko nasilnih izgredov in neobvladovanja jeze, psu ne bi skrivili niti dlake. Zakaj?

Kaj ima pes takega, da je sposoben vzbudi v človeku njegovo naravno dobro bit? 

dokazi

Pes ima neprecenljivo vrednost pri svetovanju.

  • Otroka motivira, da pride na srečanja, kljub pogovorom, ki znajo biti zanj včasih neprijetna, preobčutljiva ali boleča
  • Daje mu občutek, da je koristen, ker lahko sam poskrbi za pasje naravne potrebe. Priskrbi mu čisto vodo, mu pripravi ležišče, ga pelje na potrebo.
  • Dobi vzgled spoštljivega odnosa do drugih. Otrok psa ne jemlje kot ljubljenčka, ampak kot prijatelja. Posnema spoštljiv odnos svetovalca napram psa.
  • Ker je dokazano, ds božanje psa sprošča oksitocin, hormon sreče, se lahko otrok v trenutkih, ko mu je težko govoriti o določeni situaciji sprosti ob božanju psa.
  • Pes je nekakšen tihi terapevt, ki zna jasno pokazati spremembe v otrokovih občutkih in čustvih, še preden jih sam prepozna. " Veš, mislim, da nama pes hoče sporočiti, da ne razume najbolj kaj zdaj razmišljaš ali kaj se zdaj s tabo dogaja. A bi mu zaupal?
  • Pasje kvalitete kot so hvaležnost, zvestoba, pogum, vztrajnost, odpuščanje, sprejemanje, ne obsojanje in mnoge druge so tematike zgodb, ki spontano in zanesljivo najdejo pot do otrokove glave.
Domov    →    cujece slikanje     →     Kako vpliva terapevtski pes na otroka pri svetovanju

Psihosocialno svetovanje in psihoterapije s pomočjo psa so primerne za vse starosti s predpogojem, da se posameznik psa ne boji in ni alergičen na pasjo dlako.

Naročite lahko sebe ali svojega otroka na terapijo s pomočjo psa in se sami prepričate, da psi imajo svoje čarobne načine kako odpreti naša srca.